maandag 21 maart 2011

Dekrand deel twee

Na de rechterkant was het de afgelopen twee weekenden tijd voor de linker dekrand van de boot. Het idee is hetzelfde als de rechter kant. Mallen maken, overtekenen en uitzagen.
  
De buitenrand bestaat uit drie stroken achter elkaar, de binnenkant uit 8 stroken. Één grote strook voor de boeg, 7 kleinere voor de compartimenten tussen de spanten.  Dit is een heleboel passen en meten gebleken, omdat de hoeken van de binnenrand op twee manieren niet haaks zijn. En dat aan de voor en achterkant van elk randje;)

Naarmate de rand vorderde richting de achterkant bleek dat het zitvlak van de banken in de kuip in de weg zaten. Bij nadere inspectie bleek dat ze ook niet meer in zulke goede staat als verwacht waren. Kortom deze moesten eruit.

Eerst gekeken hoe het hardhouten frame eronder eruit zag voordat ik de reciprozaag erin zette. Daarna met de beitel de randjes verwijderd, om vervolgens ook de spijkertjes er met de knijptang uit te trekken. Dat vervolgens herhaald bij de andere kant. Hier links kun je het resultaat zien.

Toen alle buitenranden gezaagd waren zijn de contactpunten tussen de uiteinde van de stroken in verstek gezaagd. Dit is met de vaarrichting mee gezaagd, zodat als het bootje langs iets schaaft het de rand niet open kan scheuren.

Nu de rand klaar is wordt het tijd om deze erop te kitten, door en door te bouten en daarna vol met epoxylijm te gieten zodat de multiplexlagen weer goed gehecht zijn. Maar dat gebeurt over twee weken, nu eerst op wintersport.

Benodigd gereedschap:
-Hamer
-Oudere beitel, voor het verwijderen van het zitvlak van de banken.
-Lijmklemmen, om het passen en meten van de rand te vergemakkelijken
-Decoupeerzaag
-Zwenkhaak, voor de uitsparingen in de binnenrand
-Verschuifbare winkelhaak, om de mallen op een dikte van 10,5cm te kunnen maken
-Meetlint of Rolmaat
-Reciprozaag

Benodigd materiaal
-1 plaat 122x244x1cm Okoumé WBP CE2+ Plaat


woensdag 9 maart 2011

Nieuwe boegrand maken

Half februari ben ik dan eindelijk begonnen met de wederopbouw van de Kolibri 560 kajuitzeilboot tot een sloep. Voordat het nieuwe dek erop gekit en getimmerd kan worden zijn er een aantal zaken die eerst moeten gebeuren. Als eerste dienen alle laatste restjes van de dekrand en blokjes hout van voorgaande doe-het-zelf Kolibri 560 bezitters verwijderd te worden met een hamer en oude beitel. Nadat de rand helemaal “schoon” is kan er begonnen worden met het maken van mallen voor de dekrand aan de binnen- en buitenkant van de romp. Terwijl mijn vriendin met een vlakschuurmachine de bovenste 15 cm van de romp schuurt begon ik met het maken van een mal.

Als eerste heb ik een strook van 20x240 cm hardboard gezaagd met een decoupeerzaag.. Deze strook heb ik vervolgens met lijmklemmen vast gezet op de rand. Nu kan ik de kromming van de rand aftekenen op de strook hardboard. Vervolgens heb ik deze strook op de zaagtafel gezaagd en met een verschuifbare winkelhaak de lijn met 10,5 cm opnieuw op de strook gezet. Zodat er een kromme strook met een breedte van 10,5 cm ontstaat. Even kort kijken of de strook de contouren van de rand netjes en egaal volgen en dan kan de strook twee keer uit een plaat 10mm dik multiplex gezaagd worden. Deze twee keer, is omdat de contour voor de binnen en buitenkant van de romp op deze plek gelijk is.

Nu de buitenrand gezaagd is kan de focus gelegd worden op de binnenrand. Door de dekspanten is dit veel pas en meet werk. Daarbij komt ook dat de dekspanten door een strook van 8mm dik multiplex op de rand bevestigd zitten. Als eerste is er een tweede strook van 5cm breed, 8mm dik, multiplex gezaagd in dezelfde kromme, die net voor de buitenrand is gebruikt. Daarover heen komt dan de eerder uitgezaagde binnenrand. De uitsparingen zijn op twee manieren scheef. De dekspanten staan namelijk op twee verschillende manieren niet haaks op de rand. Door middel van een zwenkhaak kunnen de hoeken bepaald worden per spant, zodat de binnenrand mooi past. Nadat de zaagsneden gemaakt zijn wordt het restje hout met een scherpe beitel weggehakt.

Na een weekend klussen zijn de binnen- en buitenranden van de boeg uitgezaagd en klaar om gekit te worden. Waar helaas, vanwege de kou nog even mee gewacht moet worden.

Benodigd gereedschap:
Hamer
Oudere beitel, voor het “schoonmaken” van de rand.
Nieuwe beitel, om de uitsparingen van de binnenrand uit te maken
Lijmklemmen, om het passen en meten van de rand te vergemakkelijken
Decoupeerzaag
Zwenkhaak, voor de uitsparingen in de binnenrand
Verschuifbare winkelhaak, om de mallen op een dikte van 10,5cm te kunnen maken
Meetlint of Rolmaat

Materiaal:
1 plaat 122x244x1cm Okoumé WBP CE2+ Plaat
1 plaat 122x244x0,8cm Okoumé WBP CE2+ Plaat

vrijdag 4 maart 2011

De sloop van de kajuit en het dek

Half januari kan er dan eindelijk aan de boot gewerkt worden. Nu de boot uit het water is en de onderkant ontdaan is van aangegroeide schelpjes en algen kan er begonnen worden met de sloop. Als eerste heb ik al het dekbeslag, het roer en het hek op de boeg verwijderd.  

Daarna ben ik vol goede moed gestart met het slopen van het dek. Zoals op de foto hiernaast te zien is. Gelukkig bleken de teakhouten spanten eronder nog in goede staat. De rand van de vormvaste romp was echter in mindere conditie. Door jarenlang inregenen is de lijm losgelaten op sommige stukken en het hout gaan rotten.  Maar al met al viel de verwachtte schade mee. Na een dag met een beitel en hamer in de weer te zijn geweest is rondom het dek verwijderd.

De volgende dag heb ik met een reciprozaag de kajuit rondom doorgezaag en eraf gehaald. Daarna met een beitel alle stukjes hout op de binnenrand van de boot eraf gehakt. Tot slot met een knijptang alle uitstekende spijkertjes, nietjes en schroeven eruit getrokken. Bij de boeg staken er nog een aantal nietjes uit, die zijn met een vijl glad gemaakt.

Omdat de rand erg vochtig was en daarmee ook kwetsbaar voor scheuren, was het even wachten alvorens te beginnen met verdere werkzaamheden. Daarom zijn er over de boot  een paar balkjes voor een goede afwatering geplaatst met daaroverheen een bouwzeil. Nu kan de boot in iedergeval goed drogen.

 Benodigde tools voor deze werkzaamheden:
-Hamer
-Oude beitel, zodat spijkertjes niet je nieuwe beitel slopen.
-Knijptang
-Boormachine, om dekbeslag te demonteren.
-Ring en steeksleutels om dekbeslag te demonteren.
-Vijl
-Reciprozaag


Zie hier rechtsboven en links het eindresultaat van een weekend klussen. Het dak en de patrijspoortjes worden gebruikt om een los dak te maken dat op de sloep gebout kan worden als het slechter weer wordt. Als een soort "Hard top" zoals bij cabrio's.